TIPS PELABUR SAHAM BERJAYA #2: FAHAMI RISIKO DALAM PELABURAN SAHAM

TIPS PELABUR SAHAM BERJAYA #2: FAHAMI RISIKO DALAM PELABURAN SAHAM

Pernah dengar tak pasal risiko dalam pelaburan saham? Bukan nak takut-takutkan korang, tapi lebih supaya korang faham dan bersedia. Macam orang kata 'sediakan payung sebelum hujan'.
 
So, dalam pelaburan saham ni, memang ada risiko dan penting untuk kita memahami risiko-risiko ni supaya tak la 'hangus' macam tu je pelaburan kita.
Yang pertama, risiko pasaran. Pasaran saham ni memang boleh jadi nakal sikit. Kadang-kadang dia naik, kadang-kadang dia turun, macam mood swings la pulak. Jadi, kita kena faham yang saham kita boleh jadi naik turun ikut trend pasaran ni.
 
Lepas tu, ada risiko syarikat. Ni macam kisah boyfriend-girlfriend la, kadang-kadang baik, kadang-kadang gaduh. Jadi, kita kena tengok betul-betul prestasi syarikat tu sebelum decide nak melabur. Jangan la pilih syarikat yang macam gaduh tak habis-habis, nanti saham kita jadi problem!
 
Yang lain, risiko kecairan. Ni macam buat jual-beli online la. Kadang-kadang nak jual saham tu, takde pulak orang nak beli. Kalau macam tu, memang susah la nak cash out duit kita. Jadi, penting kita tengok kecairan pasaran sebelum terjerat dalam masalah ni.
 
Tapi relax je, tak semua risiko tu boleh jadi bencana. Memang ada risiko, tapi dalam pelaburan saham ni ada peluang besar jugak. Jadi, faham risiko tu tapi jangan takut nak melabur. Cuma kita kena pandai menguruskan risiko dan buat keputusan dengan bijak.

 

Back to blog
  • Forex VS Saham

    Forex VS Saham

    Walaupun kedua-dua perdagangan forex dan pasaran saham melibatkan spekulasi dan risiko, mereka berbeza dari segi aset yang diperdagangkan (mata wang vs. saham syarikat) dan faktor-faktor yang mempengaruhi harga mereka (kadar...

    Forex VS Saham

    Walaupun kedua-dua perdagangan forex dan pasaran saham melibatkan spekulasi dan risiko, mereka berbeza dari segi aset yang diperdagangkan (mata wang vs. saham syarikat) dan faktor-faktor yang mempengaruhi harga mereka (kadar...

  • Apa Itu Position Sizing?

    Apa Itu Position Sizing?

    Position sizing merupakan komponen penting dalam pengurusan risiko untuk pedagang saham. Ia melibatkan menentukan jumlah modal yang sesuai untuk diperuntukkan kepada setiap perdagangan berdasarkan toleransi risiko anda, saiz akaun, dan...

    Apa Itu Position Sizing?

    Position sizing merupakan komponen penting dalam pengurusan risiko untuk pedagang saham. Ia melibatkan menentukan jumlah modal yang sesuai untuk diperuntukkan kepada setiap perdagangan berdasarkan toleransi risiko anda, saiz akaun, dan...

  • Saham VS Unit Trust

    Saham VS Unit Trust

    Kedua-dua pelaburan dalam pasaran saham dan pelaburan dalam unit amanah (unit trust) adalah cara untuk meningkatkan kekayaan anda, tetapi terdapat beberapa perbezaan utama. Baca lanjut di sini.

    Saham VS Unit Trust

    Kedua-dua pelaburan dalam pasaran saham dan pelaburan dalam unit amanah (unit trust) adalah cara untuk meningkatkan kekayaan anda, tetapi terdapat beberapa perbezaan utama. Baca lanjut di sini.

1 of 3

Nak Upgrade Ilmu?

1 of 6